PALVELEMME

3.5. - 30.6.
ma, ke, to, pe 9 - 18
la 9 - 16
su 12-15
ti suljettu

1.7. - 31.8.
ma, ke, to, pe 9 - 17
la 9-16
su 12-15
ti suljettu

1.9. - 30.9
ma, ke, to, pe 9 - 16
la 10-15
ti ja su suljettu

1.10. jälkeen soita ennen tuloasi.

Ryhmille myös
sopimuksen mukaan.

pntinen_otsikot_hoito.png

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Oikea kasvi oikeassa paikassa ja sille sopiva kasvualusta ovat avainasiat kasvien viihtymisessä. Valitse siis kasvit sen mukaan, millaiseen kasvupaikkaan ne ovat tulossa: aurinkoon aurinkoisen paikan kasveja, varjoon varjokasveja jne. Oikea kasvi oikeassa paikassa kiittää istuttajaansa hyvinvoinnillaan ja nopealla kasvullaan. Autamme mielellämme kasvien valinnassa ja annamme sinulle vaihtoehtoja!

 

Millainen on hyvä taimi?

Hyvässä ja elinvoimaisessa taimessa on vahva juuristo. Suuren lehtimassa sijaan tärkeämpää onkin kurkistaa ruukun sisään. Jos juuripaakku on irtonaista multaa ja juuria on vain vähän, kasvin elinmahdollisuudet ovat heikommat kuin vahvajuurisella kasvilla. Joskus on syytä leikata kasvi istutuksen jälkeen alas, jotta juurtuminen tehostuu. Silloin kasvi voi käyttää energiansa juuriston kasvattamiseen lehdistön ylläpidon sijasta. Kun juurtuminen on tapahtunut, kasvi palautuu nopeasti.

 

Hyvä kasvualusta

Hyvä kasvualusta on myös erittäin tärkeää. Valitse rikkaruohotonta, laadukasta, tarkastettua multaa. Mullassa ei kannata säästellä, ei hinnassa eikä määrässä. Näin kasvit pääsevät nopeasti alkuun ja säästyt myös paljolta kitkemiseltä. Peruslannoitettu ja kalkittu laadukas kasvualusta sopii useimmille kasveille. Osa kasveista, kuten havut ja alppiruusut, vaativat kuitenkin happaman kasvualustan, joten valitse niille soveltuva kalkitsematon multa tai turve.

 

Millainen syvyys, millainen penkki?

Istutuskuopan tulee olla riittävän suuri, että kasvi pääsee juurtumaan vaivatta. Suurelle osalle kasveista kohopenkki on hyvä vaihtoehto. Kohopenkillä tarkoitetaan kasvualustaa, joka on maanpintaa korkeammalla. Kohopenkki lämpenee keväällä ensimmäisenä ja kasvu pääsee nopeasti alkuun, kohopenkissä ei myöskään seiso vesi ja näin ollen myös kasvien talvehtiminen on niissä usein parempaa.

 

Kastelu

Istutuksen yhteydessä kasvit on aina kasteltava ja niiden vedensaannista on huolehdittava, kunnes ne ovat kunnolla juurtuneet. Kuivina kausina lisäkastelua saatetaan silti tarvita. On parempi kastella kerralla kunnolla kuin usein ja vähän. Se auttaa kasvien juuria hakeutumaan riittävän syvälle ja selviytymään jatkossa kuivista kausista omin voimin. Ns. pintakastelusta ei kasveille juuri ole hyötyä. Kastelu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan, sillä keskipäivän paahde haihduttaa kosteuden saman tien ja se voi myös vahingoittaa lehtiä. Iltakastelua kannattaa välttää, jos kasvi on arka härmälle tai muille sienitaudeille tai jos pihasi kärsii kotiloista – kosteus on niille herkkua.

 

Perusta huolella – nautit myöhemmin

Perennaistutuksia on kitkettävä säännöllisesti ensimmäisten parin-kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen ne yleensä jo peittävät maata niin tehokkaasti, että rikkakasvit eivät enää menesty. Alkuun kannattaa siis panostaa sekä aikaa että vaivaa – siten pääsee jatkossa vähemmällä.